Bij HTC doen ze vanaf 1932 hun best
door Gerard Veerkamp
Een duik in de historie van de Havelter Tennisclub (HTC) levert ons de kennis op dat de vereniging in 1932 is opgericht. Zo’n twintig personen, die voor het overgrote deel tot de ‘betere klasse’ van Havelte behoren, spelen dan hun favoriete spelletje aan de Raadhuislaan. In de achtertuin van het gemeentehuis annex ambtswoning van burgemeester Eggink. Hij is in voormalig Nederlands-Indië in de ban geraakt van dit spel en laat, als hij burgemeester van Havelte wordt, voor zijn eigen genot en dat van andere sportieve mensen op zijn tuingras een tennisveld aanleggen. Tot die liefhebbers behoren onder anderen mevrouw Waterbolk -echtgenote van de gemeentesecretaris-, huisarts, dominee, gemeente-ontvanger enz. Zeg maar de notabelen van het dorp.
De tenniskledij is natuurlijk stemmig, bepaald niet uitbundig. Vrouwen in lange witte rok gehuld, mannen in lange witte pantalon. De pullover met V-hals (soms met een randje blauw of grijs) hoort daarbij. Kledij van en voor ‘kakkers’ zou je nu zeggen. Gezamenlijk tennissen doen ze in de beginperiode niet onder de vlag van HTC, maar onder de veel stichtelijker naam van ‘Doe je best’. De club is ook geen lid van de Nederlandse tennisbond. Een potje tennis beoefen je niet om te winnen. Het is juist de kunst om de bal zoveel mogelijk op de juiste manier over het net te krijgen. Om de bal zo lang mogelijk in het spel te houden, vergelijkbaar met een ouderwets spelletje badminton op het strand of op de camping.
Verhuizing
De hobby van de burgemeester en zijn medestanders krijgt in 1942 een meer formele status, als ‘Doe je best’ de grond in erfpacht van de gemeente krijgt om een echte tennisbaan te kunnen exploiteren ‘ter bevordering van de lichamelijke oefening’. Het grasveld aan de Raadhuislaan is eind jaren ’30 omgetoverd tot een betonbaan, het aantal leden neemt toe, tennis wordt minder elitair, competitieve elementen worden belangrijker. Dat ene baantje aan de Raadhuislaan biedt echter onvoldoende speelruimte. In de beginjaren ’70 krijgt het bestuur het voor elkaar dat elders in het dorp op de hoek van de Havelter Schapendrift/Binnenesweg een heus tennispark uit de grond wordt gestampt. Op 14 oktober 1972 slaan burgemeester Hensens – in smetteloos wit overhemd en dito kort broekje – en de onvermoeibare mevrouw Waterbolk – ook in het wit, maar wel de rok tot op de knie – op een van de vier gravelbanen het tenniscomplex officieel open. In 1975 verscheen het eerste nummer van Backhand, het papieren clubblad, waarin gedurende bijna 35 jaar het wel en wee van de HTC-tennisfamilie is opgetekend.
Clubhuis in de brand
Een echt clubhuis zoals we dat nu kennen is er nog niet, wel iets wat ervoor door kan gaan. In 1979 is burgemeester Hensens wederom present om mede de vlag te hijsen bij de opening van het ‘nieuwe’ clubhuis. Dat overigens in 1984 door brand wordt verwoest, waarschijnlijk omdat een van de leden is vergeten een tosti-apparaat uit te zetten. De leiding van de Johannes Postkazerne schiet te hulp en stelt een noodvoorziening ter beschikking. Eerder doet een keet van de tennisfamilie Huisinga ook al dienst. Anderhalf jaar later is daar een nieuw stenen clubgebouw, neergezet en ingericht met hulp van veel HTC-vrijwilligers.
In 1991 krijgt het complex een vijfde baan erbij, een kunstgrasveld. Het ledenaantal bereikt een recordhoogte van 325 leden. Dat succes is voor het toenmalige bestuur geen reden gezapig achterover te leunen. De voorzitter besluit bijvoorbeeld in 1993 het jaarverslag met de woorden: ‘Moge de HTC groeien en bloeien!...
De banen kunnen vanaf 1995 tevens met behulp van kunstlicht vanuit hoge masten ook tot laat in de avond worden bespeeld. Daar blijft het niet bij. Droge, stoffige gravelbanen verdienen wel een speciale behandeling onder meer via een sproei-installatie. En het terras voor de kantine wordt verhoogd. Die gemakken kunnen niet verhinderen, dat de conditie van de banen onder enigszins redelijk niveau komt te liggen. Na een stevige regenbui staan de banen vaak uren- of soms dagenlang blank. Volgens KNLTB-normen zijn ze eigenlijk onbespeelbaar want gevaarlijk.
Einde gravelbanen
In het najaar van 2010 gaat alles op de schop, de banen ‘gaan omhoog’, het hekwerk wordt vernieuwd, de kantine krijgt een frisser aanzicht, de kunstgrasbaan een opknapbeurt en – het allerbelangrijkst – het gravel verdwijnt en maakt plaats voor vier Pro Vision allweatherbanen Op 6 april 2011 slaan het jongste HTC-lid Nika van den Oetelaar en het oudste lid Hans Huisinga de vernieuwde banen open.
Onder leiding van Ruud van der Laan, die gedurende vijftien jaar voorzitter is geweest, ziet het complex er midden jaren ’10 van de 21ste eeuw wederom anders uit. Het clubgebouw wordt verduurzaamd, uitgebreid en van zonnepanelen voorzien. Als het terras ook nog in 2023 via een fraaie constructie wordt overkapt, is dat een mooie gelegenheid dit ‘plein’ naar hem te vernoemen.
Het jaar 2024 is eveneens memorabel. Allereerst omdat het kunstgras op baan 5 ook tot het verleden behoort en wordt vervangen door een Pro Vision allweatherbaan, terwijl dat veld ook in de avondlijke uren kan worden bespeeld. Tegelijkertijd behoort een andere vorm van tennis op het park tot de mogelijkheden: dynamictennis. Een soort tafeltennis zonder tafel. Met wat andere spelregels, op een veld dat kleiner is dan een gewoon tennisveld met lichtere ballen en kleinere rackets. Uitermate geschikt voor wat oudere sporters.
Vrouwelijke voorzitter
Maar het jaar 2024 markeert ook iets anders. Voor het eerst in de geschiedenis kent HTC een vrouwelijke voorzitter in de persoon van Irma Zandt. Zij geeft leiding aan een vereniging, die nu (2024) zo’n 300 leden kent. Waar mensen op recreatief en competitief gebied volledig aan hun sportieve trekken komen. Waar gedurende het hele jaar bij trainingen, tossevenementen, competities, open en eigen toernooien (zoals het drukbevolkte ‘winterkoninkje’) en bij andere bijzondere clubgebeurtenissen iedereen welkom is. Op een park met clubhuis dat toekomstbestendig, duurzaam, toegankelijk en gezellig is. Voor jong en oud, voor recreanten en mensen met meer ambities.
Waarom HTC al jaren zo uniek en speciaal is? Volgens de huidige voorzitter komt dat wellicht door een bijzondere eigenschap van de Havelter Tennisclub. Namelijk door het zogeheten LWDONEA-gen: het ‘Laten-We-Dit-Ook-Nog-Even-Aanpakken-gen’. Kort samengevat: waartoe ‘Doe je best’ uit 1932 anno nu kan leiden.